05.jpg
logo parafii szczecin

Sałatka genewska

...pewnego zimowego wieczora...(a zimę mamy przednią bo cały czas na plusie) postanowiłem zrobić jakąś zaskakująco inną sałatkę od tych które robiłem dotychczas i przejżałem parę książek w poszukiwaniu czegos odpowiedniego, niestety nie tego szukałem. Wówczas zadzwoniłem do znajomych do Genevy w Szwajcarii i stąd ten przepis.

POTRZEBUJEMY na 4 osoby:

  • 1 spora pierś kurczaka, lub dwie dla lubiących to stworzonko :)
  • 1 kapustę pekińska (srednia) główka
  • słoik selera marynowanego
  • puszka kukurydzy
  • świeży: koperek i szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku (dla odważnych 3)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 opakowania sosu Knorr do sałatek o smaku koperkowo - ziołowym

Sposób wykonania:

Należy pierś kurczaka po obmyciu pokroić na małe porcje, oproszyc sola i curry, obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor, odkładamy aby ostygl. Szatkujemy kapuste pekinska, najlepiej drobno, odcedzamy seler i kukurydze, kroimi szczypiorek i koperek. Mieszamy ingrendencje w naczyniu i dodajemy ostudzone kawalki kurczaka. Sporządzamy sos..3 lyzki wody oleju na porcje opakowania sosu Knorr, dodajemy do sałatki, wyciskamy czosnek i dodajemy majonez..dobrze wymieszac. Można doprawić szczypta pieprzu czarnego i skropić sokiem z polowki cytryny.

p.s.proszę jeśli ktoś wykona te sałatkę o kilka uwag o smaku jestem ciekaw...wierze ze w każdym domu smakować będzie inaczej pozdrawiam!

SMACZNEGO!!!

Stronę wykonał: Siristru