02.jpg
logo parafii szczecin

Keftedes z cukinii

  • 600g młodych cukinii
  • 1 cebula
  • 150g tartej bułki
  • 100g ostrego twardego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 4 gałązki zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Cukinię podzielić na kilka kawałków i gotować w posolonej wodzie 10 minut. Wyjąć, obrać ze skórki i zmiksować. Do cukinii dodać drobno pokrojoną i zrumienioną na odrobinie oliwy cebulę, starty ser, 100g bułki, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Z masy ukształtować okrągłe płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na oliwie do osiągnięcia złocistego koloru. Keftedes z cukinii podajemy na ciepło.
Stronę wykonał: Siristru