01.jpg
logo parafii szczecin

Briami

  • 2 cukinie
  • 3 bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 strąki zielonej słodkiej papryki
  • 300g drobnych ziemniaków
  • 200g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 150 ml wody
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Bakłażany i cukinię pokroić w talarki o grubości 1 cm, posolić i odstawić na 40 minut. Następnie opłukać w zimnej wodzie i lekko wycisnąć rękami. Krążki podsmażyć z dwóch stron na odrobinie oliwy. Pomidory obrać ze skórki, wybrać nasiona, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Dodać także cebulę pokrojoną w talarki, paprykę pokrojoną w paski i drobno posiekany czosnek, dusić ok. 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je na ćwiartki, a cząstki fasoli pociąć na kawałki. Ziemniaki, fasolę i duszone warzywa włożyć do żaroodpornego naczynia, posolić, dodać pieprz, polać oliwą i wodą. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180o C przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Briami podajemy na ciepło lub na zimno.
Stronę wykonał: Siristru