08.jpg
logo parafii szczecin

Kapusta po rosyjsku z jabłkami

Pewnego chłodnego popołudnia, zastanawiałem się co tu przygotować na przyjście Ojca Pawła i Matuszki Oli, na parapecie w szklanej paterze leżały jesienne jabłka, kwaskowe. I pomyślałem właśnie o kapuście po rosyjsku, która mimo swej prostoty zostaje na długo w kubkach smakowych, najserdeczniej zatem polecam ten prosty przepis który zamieszczam poniżej. Potrzebne będą:
  • 1 główka kapusty (ok. 600 g)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 pomidor
  • 250 ml. bulionu
  • 50 g. smalcu
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapusta po rosyjsku z jabłkamiKapustę przekroić na pół wyciąć głąb i poszatkować. Jabłka pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych i włożyć do kapusty. Dodać sól i pieprz. Zalać bulionem, dodać ok. 10 g. smalcu i zagotować, zostawiając szczelinę na odparowanie wywaru. Gotować ok. 25 minut. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki o pokroić na cząstki. Dodać do kapusty wraz z kminkiem i gotować jeszcze ok. 20 minutek. Na kilka minut przed końcem gotowania sporządzić zasmażkę 1 lub 2 stopnia ( stopnie zasmażek zależą od czasu prażenia mąki na patelni i koloru zasmażki po wykonaniu. 1 stopnia jest jasna, 2 stopnia - kremowa bez zapachu surowizny). Zasmażkę dodać do kapusty zagotować i spożyć.

SMACZNEGO!!!

Stronę wykonał: Siristru