kairos2012.jpg
logo parafii szczecin

Jemista - danie greckie

Jesień już kołacze do drzwi, chłodniejszy wiatr smaga twarz, a ja chcąc zachować jak najdłużej letnie słońce i kolory lata proponuję zapiekaną paprykę. Jest to przepis wywodzący się z kuchni greckiej, a przepis ten podaję dzięki uprzejmości Ekaterini, naszej parafianki!!!

Potrzebne produkty:

  • 4 dorodne owoce papryki czerwonej
  • 2 średnie cebule, kilka ząbków czosnku
  • Kilka marchewek, dwie pietruszki owoc selera, można dodać cukinię.
  • 2 pomidory,
  • 1 filiżanka ryżu,
  • 1 mały słoik majonezu,
  • 1 jogurt naturalny w małym kubku,
  • oliwa z oliwek, przyprawy według uznania,
  • 1 cytryna, pęczek koperku

Sposób wykonania:

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i przekrajamy na pół. Cebulę i czosnek należy podsmażyć na oliwce lekko osolić. Marchew, pietruszkę, seler tarkujemy na tarce o dużych otworach, dusimy na patelni wraz z cebulką i czosnkiem wcześniej podsmażonym, sparzyć wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Chwilkę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i oregano, obficie skropić sokiem z cytryny. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. Przygotowaną wcześniej paprykę nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewając odrobiną wody i oliwki.

W czasie zapiekania papryki przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu i kilku wyciśniętych ząbków czosnku. Kiedy papryka jest już prawie miękka, polewamy sosem potrawę i dopiekamy.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego / Kali oreksi!!!

Stronę wykonał: Siristru