sfmd.jpg
logo parafii szczecin

Fasolada

  • 500 g fasoli "Jaś"
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • natka selera
  • 4 gałązki zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2l wody
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Fasolę namoczyć na noc. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na 6 części i oczyścić z nasion. Do garnka wrzucić cebulę, odcedzoną fasolę, pomidory, pokrojona w talarki marchewkę, posiekaną natkę selera i pietruszki. Zalać wodą tak, by przykryła warzywa i dusić pod przykryciem przez godzinę. W miarę potrzeby dolewać wodę. Doprawić solą i pieprzem.
Stronę wykonał: Siristru