09.jpg
logo parafii szczecin

Kiszone pomidory

  • 2 kg twardych pomidorów
  • 1 1/2 l wody
  • 75g soli
  • koper
  • natka pietruszki
  • drobno posiekany korzeń chrzanu
  • korzeń i liście selera
  • liście wiśni
  • liście czarnej porzeczki
  • przekrojone ząbki czosnku
  • strączek ostrej papryki
  • estragon
  • kilka ziaren gorczycy

Wybrać całe, bardzo twarde, nieuszkodzone pomidory, najlepiej tej samej wielkości. Dobrze je umyć, ułożyć w kamionce lub emaliowanym garnku, przekładając przyprawami. Wodę zagotować, dodać sól, wystudzić, zalać pomidory i zostawić na 15 dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść do zimnego miejsca. Pomidory są gotowe po 3 miesiącach od przygotowania.

Stronę wykonał: Siristru